Opmærksomhedspunkter
I det følgende kan du få inspiration og refleksion til inkluderende brugerinvolvering inddelt i opmærksomhedspunkter før, under og efter en proces. Materialet er baseret på indsigter fra videocases med borgere og fagpersoner, som har erfaring med enten at drive eller indgå i involveringsprocesser.
Processen
Processen
Opmærksomhedspunkter til borgere
Gode råd til borgere, der har sagt ja til at deltage i et forskningsprojekt eller projekt som brugerepræsentant.
Først og fremmest skal du vide, at din stemme er vigtig. Du er blevet inviteret, fordi du har en unik indsigt, viden og erfaring, som forskerne og projektlederne meget gerne vil høre mere om. Det er derfor vigtigt, at du ved, at forskerne eller projektlederne ikke har den viden, som du har, og at alt, hvad du tænker og mener kan være af stor betydning.
I det kommende har vi oplistet nogle gode råd og overvejelser, du kan gøre dig inden, undervejs og efter din deltagelse.
- Når du bliver kontaktet med tilbud om at deltage i et projekt, så stil alle de spørgsmål du umiddelbart kunne have til processen. Hvad skal der ske? Hvad skal jeg konkret? Hvad skal det bruges til? Og hvor skal det foregå?
- Det er også muligt at bede om noget skriftligt om projektet, så du kan læse om projektet hjemme hos dig selv i ro og mag.
- Bed om betænkningstid, hvis du ikke er helt sikker på, at du har lyst. Du må meget gerne tage dig tid til at overveje, om det er noget for dig at deltage.
- Involvér eventuelt en pårørende eller anden, der kender dig godt i beslutningen. Selvom det helt og holdent er dit valg, så kan det være rart at tale med nogen om sin beslutning.
- Det er en ærlig sag at få sagt ja til noget og så fortryde. Det er helt okay! Ring eller skriv til den kontaktperson, der er på projektet, det vil ikke blive modtaget dårligt.
- Hvis du er i tvivl om, hvad din deltagelse konkret går ud på, så kontakt dem, der står bag projektet og spørg, hvad det er, der skal foregå.
- Still spørgsmål, hvis der er noget, der undrer dig undervejs.
- Der kan være forskel på om, du skal være repræsentant for dig selv, eller om du skal repræsentere en bredere gruppe af mennesker eller patienter. Spørg forskeren/projektlederen, hvilken vinkel, de har brug for, så du ved, hvad rammen for deltagelsen er.
- Det kan være en god ide at spørge, hvad jer, der deltager, får af tilbagemeldinger på jeres deltagelse. Aftal med forskeren eller projektlederen, hvordan I gerne vil have at vide, hvad jeres bidrag har haft af betydning.
- Hvis du gerne vil se det endelige resultat af det din deltagelse har været en del af - så sig til forskeren/projektlederen, at du gerne vil informeres, når rapporten udkommer eller projektet går i luften. Det kan være sjovt at se slutresultatet af det, du har været med til at forme.
- Hvis du bagefter fortryder, at du har deltaget, så kan du trække dit samtykke til at dele din viden og perspektiver tilbage. Det kan du også, når der er gået 3 måneder eller 1 år. Bare kontakt forskeren eller projektlederen bag projektet og sig, at du ikke ønsker at deltage mere, eller at du ønsker, at det du har sagt bliver slettet.
Opdateret torsdag den 8. feb. 2024