Efter
En god afslutning på en proces er lige så vigtig som en god opstart. Har man i længere tid samarbejdet med en eller flere borgere, kan der være opstået en relation med dem eller mellem dem og de professionelle. I en afslutningsfase er det derfor relevant at overveje, hvordan man afvikler denne relation på en hensigtsmæssig måde.
En vigtig pointe som flere borgere i casematerialet nævnte vedrører tilbagemeldinger. Borgerne vil gerne vide, hvordan deres input er blevet taget alvorligt, og at de har været med til at gøre en forskel ved at have delt deres erfaringer. Det er respektfuldt og motiverende for at bidrage en anden gang.
Spørg eventuelt ind til, hvornår og hvordan borgerne gerne vil have tilbagemeldinger, så de er med til at bestemme hvad og hvornår, det er relevant for dem.
I evaluering af borgerinvolverende aktiviteter fokuseres ofte på effekten og på, hvordan borgerinvolveringen bidrog til projektet. Det er imidlertid også væsentlig at undersøge, hvorvidt og hvordan der bliver skabt rum for indflydelse i involveringsprocessen - både løbende og afslutningsvist.
Ved at undersøge, om borgerne oplever reel og meningsfuld deltagelse, og hvad der bidrager eller modarbejder dette, kan vi løbende i processen lave justeringer og fremadrettet blive klogere på, hvilke metoder, arbejdsformer og deltagelsesformer, som kan styrke initiativer med involvering af borgergrupper i sårbare positioner.
Hvis processen undervejs har berørt følsomme temaer, vil det også være relevant at få tjekket ind med borgerne, om de har behov for opfølgning, og i så tilfælde have gjort sig overvejelser om relevante tilbud at henvise til.
Opdateret torsdag den 8. feb. 2024