Fødderne skal bære os gennem livet

3. oktober 2022

Hvad er det med de fødder? For én som Peter Plys er det lige til:

”Når du kigger på dine fødder, så behøver du bare at beslutte dig for hvilken, der er den højre, for så kan du være sikker på, at den anden er den venstre.”

Fødderne er nogle gang oversete i diabetesbehandlingen. Men vi sundhedsprofessionelle, der arbejder med diabetes, ved, at de er vigtige. Føddernes tilstand siger meget om borgerens almene sundhed. Alle personer med diabetes er i risiko for at få problemer med fødderne. Det skyldes blandt andet neuropati (nedsat følesans) og blodcirkulation (blodomløb i fødderne). Vi skal især være opmærksomme på fodsår. Derfor ser vi blandt andet efter brud på huden, hudens tugor, vi palperer efter fodpulse og måler føddernes temperatur.

Du kan læse mere på videncenter for diabetes: Forebyggelse af fodsår

Pjecer om diabetes og fødder

Det er vigtigt at personer med diabetes har god egenomsorg for at forebygge fodsår, og at de ved hvad de skal gøre, hvis de oplever forandringer på deres fødder. I Steno Diabetes Center Sjælland, har vi udarbejdet to pjecer om fødder og diabetes, som vi håber I vil tage godt imod. Begge pjecer er udviklet til borgere. Den ene handler om, hvordan man passer godt på sine fødder i hverdagen. Den anden pjece handler om, hvordan borgeren skal handle, hvis hen opdager et sår på foden. De findes på dansk, og om lidt også på tyrkisk, arabisk og engelsk.

Pjecerne kan bestilles hos Gry Hoffmeier på gmhf@regionsjaelland.dk. De er gratis for sundhedsprofessionelle i Region Sjælland.

Videoer om diabetes og fødder

På Helbredsprofilens filmunivers om diabetes er der også et afsnit om diabetes og fødder.
Besøg helbredsprofilen her.