Fodterapeut Laila Kristiansen fortæller her om fordele ved indlæg til skoen, hvis man har problemer med fødderne.
De kan forkorte et sårforløb med op til 50 procent.

Foden som indgang til det hele menneske

27. januar 2023

Arbejdsdagen går med at kigge på fødder og lave indlægssåler, men i virkeligheden er foden og samtaler om sår, knyster og negle bare en adgang til hele personen for fodterapeut Laila Kristiansen. Hun er en del af det multidisciplinære diabetesteam på Nykøbing F. Sygehus, og allermest tilfreds med sit arbejde, når hun kan være med til at gøre en forskel i andre menneskers liv.

Der bliver grinet en del, men også talt alvorsord, da Lars, en pensioneret lærer fra lokalområdet, har sat sig til rette i stolen hos fodterapeut Laila Kristiansen på Nykøbing F. Sygehus. Lars har et sår mellem tæerne, som nok er i bedring, men dog stædigt har bidt sig fast i den ældre mands fod. Og den primære forklaring er så simpel, som at han ikke går i de sko med et håndlavet aflastende indlæg, Laila har udstyret ham med.

Laila henter sårsygeplejersken og en læge, der begge tilser såret og spørger ind til, hvorfor Lars har valgt ikke at bruge skoene. Han kan ikke give nogen rigtig god forklaring andet end, at det en temmelig ufiks sko at gå rundt med. Og da både læge, sygeplejerske og fodterapeut flere gange bekræfter, at det sidste, der mangler for at såret heler op, er, at han faktisk begynder at gå med de aflastende sko, smuldrer hans modstand.

– Jeg elsker det tværfaglige samarbejde i vores multidisciplinære diabetesteam, erklærer Laila, efter Lars er gået ud af døren med en ny tid til kontrol. Hun fortsætter:

– Det spiller bare, når der er flere sæt øjne på den samme problemstilling, og vi er flere, der er med til at sætte kursen.

Trives med selvstændigheden
Laila er efterhånden blevet en særdeles erfaren fodterapeut, men selvom hun har været i faget i over 20 år, er hun stadig forholdsvis ny i sygehus-regi: De første mange år af hendes karriere arbejdede hun nemlig i sin egen klinik i Maribo. Den måtte hun lukke i kølvandet på corona-nedlukningerne, og i dag trives hun i et deltidsjob på sygehuset. Ikke mindst fordi jobbet passer til hendes selvstændige temperament:

Laila Kristiansen har været fodterapeut i over 20 år, primært som selvstændig i egen klinik. Hun er derfor forholdsvis ny i sygehus-regi.

– Jeg arbejder fuldstændig selvstændigt, og det har jeg det rigtig godt med. Her i Nykøbing er jeg en del af et tværfagligt team, men jeg har også startet en funktion op i Nakskov, hvor jeg er helt alene. Det er nok ikke noget, der passer alle, men det fungerer rigtig fint for mig. Det er klart, at efter at have haft sin egen forretning i mange år, så krævede det lidt tilvænning at begynde at arbejde på sygehuset, men jeg har det helt fantastisk med, at jeg er med til at gøre en stor forskel i patienternes liv, understreger hun.

Og sådan har det faktisk altid været: For også dengang Laila Kristiansen arbejdede i sin egen klinik, betragtede hun sig selv og sin funktion som en helt central del af sundhedsvæsnet. Det er da også hændt flere gange, at hun har sendt ikke-diagnosticerede patienter fra sin klinik til egen læge for at få målt deres blodsukker – og dermed været den første til at se de tidlige tegn på diabetes.

Meget mere end bare fødder
Man skal ikke have været sammen med Laila i ret lang tid, før det står klart, at hun er et dybt engageret menneske – og meget optaget af sit fag og sine patienter. Ikke desto mindre startede hendes karriere i fodterapien ved lidt af et tilfælde: Hun var stort set færdiguddannet sygeplejerske, da hun for cirka 21 år siden under et praktikophold stødte på en patient med voldsomt fortykkede negle på fødderne:

– Jeg skulle klippe den her patients negle, men det kunne slet ikke lade sig gøre for mig. Neglen på storetåen var næsten to centimeter tyk, så jeg fik i stedet fat i en fodterapeut, og så fulgte jeg med hende ind på stuen og så, hvordan hun på et kvarter fik en næsten normal negl ud af det. Det gjorde en helt enorm forskel for patienten – og jeg var solgt på stedet.

Så selvom hun kun manglede nogle få måneder for at være uddannet sygeplejerske, skiftede Laila studie, blev fodterapeut og har ikke fortrudt det i et eneste sekund:

– Jeg er helt vild med håndværket i mit fag, men der er også så meget andet end fødder i det. Når du er i sundhedsvæsnet, så har du en del af ansvaret for, at patienten har det godt – det handler om at se det hele menneske.

Patienter med store ører
Så selvom Laila fremhæver udfordringen med at gøre det ypperligste på den korteste tid som en ting, hun holder af ved at arbejde på sygehuset, så insisterer hun også på, at samtalerne med patienterne tager den tid, de skal tage:

– Det er en god investering af min tid. Der er nogle vinduer i et patientforløb, hvor de fleste patienter har enormt store ører. Det gælder, når de lige er blevet diagnosticeret med diabetes – og det gælder, når de kommer med det første fodsår. Så er de virkelig klar til at tage imod informationer, og der har man en rigtig god mulighed for at hjælpe dem med at lave deres livsvaner om. Jeg uddanner mine patienter til bedre egenomsorg ved at formidle og demonstrere, forklarer hun.

Den helt store fordel ved at arbejde på sygehuset frem for i sin egen klinik er det tværfaglige samarbejde om patienterne. Men Laila er også begejstret for de muligheder, der ligger i at arbejde i en veludstyret afdeling:

– Det er fantastisk, at der nogle dygtige og erfarne kolleger fra andre fag, som jeg altid kan trække på. Det her tværfaglige samarbejde er utroligt givende – både personligt og for patienterne. Men jeg er også helt vild med at lege Jørgen Clevin på værkstedet, hvor jeg laver tilpassede indlæg. Det er jo bare genialt, hvis vi fx kan forkorte et sårforløb med 50 procent med noget så forholdsvis simpelt som et indlæg til skoen. Det hjælper patienten og er en gevinst for sundhedsvæsnet.

Fakta

Laila Kristiansen er 48 år og arbejder som fodterapeut på Nykøbing F. Sygehus.

Hun startede sit arbejdsliv som sælger i detailhandlen, men opdagede hurtigt, at det ikke opfyldte hendes ønske om at gøre en forskel i verden.

Laila skiftede spor og startede på sygeplejerskestudiet, men få måneder før, hun var færdig, sprang hun fra og begyndte i stedet at læse til fodterapeut.

Hun har arbejdet som selvstændig i egen klinik i Maribo i 18 år. I 2021 valgte hun at lukke klinikken.