Her ses det første hold gennem den nye diplomuddannelse i diabetessygepleje.

Første hold fejret på ny diplomuddannelse for diabetessygeplejersker

18. november 2022

Røde kinder og store smil. Sådan ser en gruppe diabetessygeplejersker ud efter flere flotte taler om deres netop afsluttede uddannelsesforløb. Og der var al mulig grund til at være glad og stolt. Gruppen er nemlig første hold igennem på den nye diplomuddannelse i diabetessygepleje, og det blev fejret denne novemberdag på Professionshøjskolen Absalon.

I april 2021 skete der noget helt nyt: Der startede det første hold på det nye uddannelsestilbud for sygeplejersker, der arbejder med diabetes. Og det var ikke bare første hold. Det var første gang nogensinde, at der er blevet udbudt en diplomuddannelse til diabetessygeplejersker på tværs af landet.

Og halvandet år senere blev fejret efter at have afsluttet uddannelsesforløbet. 15 sygeplejersker fra både Region Midtjylland, Hovedstaden og Sjælland samt enkelte kommuner fik deres eksamensbevis denne dag. Og spørger man dem, er de meget glade for den nye uddannelse.

– Jeg har fået en langt større forståelse for kompleksiteten af diabetesområdet. Uddannelsen har været en stor inspirationskilde til min egen praksis, og jeg føler, jeg har et større fagligt fundament at stå på, nu hvor jeg er færdig. Jeg har hele tiden været klar over, at diabetes ikke bare er diabetes, men uddannelsen har alligevel givet mig både faglige og didaktiske metoder, som gør mig til en dygtigere diabetessygeplejerske, fortæller Anne Jørgensen, der er diabetessygeplejerske på Gødstrup Regionshospital i Region Midtjylland.

Praksisnær undervisning der kan bruges til noget
Og flere af holdets diabetessygeplejersker er enige om, at det har været et meget udbytterigt forløb.

Mette Kolle Hansen har fået meget ud af uddannelsen, selvom hun har 10 års erfaring inden for diabetessygepleje.

– Selvom jeg har været diabetessygeplejerske i 10 år, har jeg flere gange fået aha-oplevelser om min daglige praksis. Fx har jeg fået øjnene op for det kultursammenstød, der nogle gange kan opstå, når jeg som behandler møder en med anden kulturel baggrund. Nu er jeg meget bedre klædt på til opgaven, fortæller diabetessygeplejerske Mette Kolle Hansen fra Steno Diabetes Center Sjælland.

Og det er ikke kun diabetessygeplejersker fra hospitalerne, der tager en masse med sig fra uddannelsen:

– Uddannelsen har været dejligt praksisnær hele vejen igennem, og jeg kommer helt sikkert til at bruge meget af det fremover. Jeg tror bestemt, at mange fra den kommunale sygepleje kan få glæde af sådan en uddannelse. Vi ser mange borgere med diabetes, og her får du virkelig mulighed for at dykke ned i specialet, fortæller Dorthe Martinsen, der er sygeplejerske af baggrund og forløbskoordinator i Rødovre Kommune.

Her kan du høre mere om uddannelsen.

En uddannelse med plads til fordybelse og netværk
Det glæder at høre Marie Sonne Kristensen, programchef for uddannelse i Steno Diabetes Center Sjælland og en af initiativtagerne til uddannelsen:

– Jeg er rigtig glad for, at mange er så positive. Hele formålet med uddannelsen har netop været at give sygeplejersker mulighed for formelt at specialisere sig inden for diabetes. Mange har længe efterspurgt det her, og vores håb er da, at vi har givet diabetessygeplejersker mulighed for at fordybe sig, blive endnu dygtigere og også for at få et netværk på tværs af landet.

Og Vibeke Lund Munk, diabetessygeplejerske på Steno Diabetes Center Copenhagen, føler også, hun har fået meget mere med tilbage til klinikken, end da hun startede på uddannelsen.

– Det har været et meget spændende forløb, og jeg har lært rigtig meget. Jeg er også meget glad for at have lært så mange kolleger at kende fra hele landet. Vi har udvekslet erfaringer og fulgtes ad gennem de sidste halvandet år, hvilket har været virkelig værdifuldt. Jeg tror helt bestemt, vores hold kommer til at bevare kontakten på forskellig vis, selvom uddannelsen nu er slut, afslutter hun.

Se billederne fra fejringen af de nye diabetessygeplejerske.

Fakta om uddannelsen

  • Uddannelsesforløbet giver mulighed for, at sygeplejersker kan specialisere sig i diabetesområdet. Forløbet er opdelt i tre spor: tonede diplommoduler, supplerende e-læringsressource og udvalgte studieaktiviteter, der udføres i egen kliniske praksis.
  • Uddannelsen tages inden for 1½ år. Det første hold startede i april 2021 og afsluttede i oktober 2022.
  • Uddannelsen henvender sig til sygeplejersker på hospitaler, kommuner, almen praksis og andre steder, der hyppigt ser patienter med diabetes og har nogle års klinisk erfaring.
  • Det er de tre Steno Diabetes Centre i Aarhus, København og på Sjælland, der i samarbejde med professionshøjskolerne Absalon, Københavns Professionshøjskole og VIA University College samt Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker har udviklet et nyt landsdækkende uddannelsesforløb. Uddannelsen har desuden opbakning fra Dansk Sygeplejeråd, Diabetesforeningen, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og flere andre.
  • Det andet hold startede op i april 2022. Der arbejdes lige nu på endnu et uddannelsesforløb. Hold øje med professionshøjskolernes hjemmeside for mere information eller spørg dit lokale Steno Diabetes Center.