5 - Tværfaglig behandling af diabetes og psykisk sygdom
Personer, der både har diabetes og en svær psykisk sygdom, har en højere dødelighed end resten af befolkningen.
Det fortæller Vicki Zabell, som er uddannet sygeplejerske og har en kandidat i Sundhedsvidenskab.
Problemet kan ligge i, at behandlingen af den fysiske sygdom diabetes foregår ét sted, mens behandlingen af den psykiske sygdom foregår et andet sted.
"Vi ved, at den her gruppe har svært ved at modtage behandling - de følger den i hvert fald ikke", siger Vicki Zabell.
"Studier viser, at en samlet behandling af de to sygdomme måske kan gøre, at det bliver nemmere for denne gruppe at følge behandlingen", siger hun.
Er en samlet behandling svaret?
Derfor undersøger Vicki Zabell i en ph.d.-afhandling og sammen med nogle kollegaer, hvordan personer med svær psykisk sygdom og diabetes oplever at modtage behandling i Steno Diabetes Center Sjællands nye Fusionsklinik.
I klinikken samles behandlingen netop, så de pågældende mennesker både får en kombineret behandling af diabetes og den psykiske sygdom.
Et studie i tre dele
Studiet er 3-delt.
I den første del gennemgik forskerne de erfaringer, som der allerede findes med at samle behandlingen. Her fandt de ud af, at det er vigtigt med et fokus på begge sygdomme - så én af sygdommene ikke tager det fulde fokus.
I anden del af studiet har Vicki Zabell interviewet 16 personer med både diabetes og svær psykisk sygdom og spurgt ind til, hvordan det er at modtage nuværende behandlingstilbud hos egen læge og på diabetesambulatoriet, som ofte foregår flere forskellige steder.
På den måde får hun indsigt i de muligheder og udfordringer, brugerne oplever ved nuværende behandling. Samtidig hører hun også, hvilke ønsker brugerne har til fremtidig behandling.
I den tredje og sidste del af studiet undersøger Vicki Zabell, hvordan gruppen oplever at modtage det samlede behandlingstilbud i Steno Diabetes Center Sjællands Fusionsklinik.
Det sker gennem observationer og interviews med brugere af klinikken.
"Mit studie peger indtil videre på, at der i høj grad er behov for, at man har et samlet fokus på begge sygdomme på én gang. Man kan ikke tage én sygdom ad gangen" siger hun.
"Så det er vigtigt, at vi både bliver gode til at måle blodsukre i psykiatrien, men også, at de sundhedsprofessionelle ved, hvad det har af indflydelse på den psykiske sygdom, når blodsukkeret for eksempel er lavt".
Der skal udarbejdes en ny arbejdspraksis
Ifølge Vicki Zabell vil flere mennesker i fremtiden komme til at leve med mere end én sygdom, og derfor mener hun, det er det vigtigt at blive klogere på, hvordan sundhedsvæsenet kan behandle flere sygdomme hos samme person på en smartere måde end i dag.
"Jeg tror, vi generelt som sundhedsvæsen skal til at tænke lidt nyt i forhold til den arbejdspraksis, vi har ", siger hun.
Opdateret torsdag den 8. feb. 2024