4 - Kan influenzavaccine hæmme udviklingen af type 1-diabetes hos børn og unge?
Det er en stor indgriben i hverdagen, når børn og unge får type 1-diabetes.
Nu undersøges det, om en simpel vaccination kan forlænge den periode, hvor kroppen selv kan producere den nødvendige mængde insulin.
Børn og unge med type 1-diabetes har for det meste en meget lav eller slet ingen insulinproduktion efter et år med sygdommen.
Derfor vil de fleste skulle tage insulin, og det er noget af et arbejde for et ungt menneske at skulle bakse med hver eneste dag.
- Det er meget krævende for børn og unge selv - og deres familier - at sikre velregulerede blodsukkerniveauer med insulin, siger læge Ida Borreby Pedersen.
Samtidig er det også godt af sundhedsmæssige årsager, når kroppen selv kan producere insulin nok frem for at få det tilført.
Simpel metode
Derfor undersøger Ida Borreby Pedersen i sin ph.d., om der findes en simpel måde at forlænge den periode, hvor egenproduktionen af insulin kan opretholdes.
- Kort fortalt undersøger vi, om vi kan bevare børn og unges egenproduktion af insulin lige efter, de har fået diabetes, siger hun.
- Og det vil vi gøre ved at give dem en helt almindelig influenzavaccine.
Teorien er, at influenzavaccinen kan ændre på immunforsvaret, så det stopper med at ødelægge de celler i kroppen, som ødelægger insulinproduktionen i bugspytkirtlen.
Vacciner kan mere, end man tror
Det kan måske virke overraskende, at en vaccine mod influenza kan være gavnlig for børn med type 1-diabetes, men nogle former for vacciner har vist sig at have positive bi-effekter.
- Vi ser ofte, at vaccinerne kan en hel masse mere end det, de er udviklet til, siger Ida Borreby Pedersen.
En undersøgelse har for eksempel vist, at voksne, der har haft en blodprop i hjertet, kan få stor gavn af en influenzavaccine, som efter et år nedbringer dødeligheden med 40%.
43 børn med – håber på 100
Indtil nu er 43 børn med nydiagnosticeret diabetes med i undersøgelsen. Ida Borreby Pedersen håber på, at der i alt kommer til at være 100 deltagere.
Børnene og de unge mennesker er i alderen 7-17 år.
Halvdelen af dem får influenzavaccinen, den anden halvdel får placebo.
- Efter de har fået vaccinen – eller en placeboindsprøjtning med saltvand - skal de drikke en proteinmilkshake, og derefter måler vi, hvor gode de er til selv at producere insulin, siger Ida Borreby Pedersen.
Efter et halvt og helt år følger lægerne op og laver samme test.
- Her ser vi på, om der er forskel på, hvor meget insulin de selv er i stand til at producere, siger hun.
Måske tilbydes alle en influenzavaccine om 5 år
Hvis det viser sig, at influenzavaccinen har en positiv effekt, håber Ida Borreby Pedersen, at det i fremtiden bliver led i standardbehandlingen, at børn med nydiagnosticeret type 1-diabetes får tilbudt en influenzavaccine.
- I dag behandler vi kun med insulin, og det vil sige, at vi behandler symptomerne, men ikke påvirker selve sygdommen. Hvis vaccinen virker, forhaler vi faktisk sygdommen fra at udvikle sig med samme fart som ellers, og det vil være fantastisk, hvis det kan lade sig gøre, siger Ida Borreby Pedersen.
Det forventes, at der ligger resultater fra forskningsprojektet klar i foråret 2026.
Opdateret onsdag den 19. mar. 2025