Gå til indhold

6 - Overspisning hos personer med type 2-diabetes bør opspores med dialog

Overspisning er en udfordring for mange mennesker med type 2-diabetes, og går ofte under radaren i behandlingen. Der er behov for en ny tilgang.
For nogle mennesker med type 2-diabetes spiller overspisning – også kaldet binge eating disorder (BED) en rolle i hverdagen og gør det ekstra svært at håndtere diabetes. Som behandlingen er i dag, går problematikken ofte under radaren, fordi de berørte falder mellem to stole.

Derfor har forsker Pil Lindgreen sammen med sine kollegaer udviklet nye værktøjer, der kan hjælpe diabetesbehandlere med at opspore overspisning hos personer med type 2-diabetes.

Pil Lindgreen er ansat i Afdeling for Forebyggelse, Sundhedsfremme og Samfundet på Steno Diabetes Center Copenhagen.

- Vores mål var – og er – at gøre det lettere at tale om de udfordringer, de pågældende personer har, og finde frem til den hjælp, der passer til den enkeltes situation, siger hun.

Tydelig sammenhæng

Studier viser, at mellem 10-25 % af alle med type 2-diabetes også er diagnosticeret med binge eating disorder eller har tendens til overspisning uden at være diagnosticeret.

- Og derfor er det vigtigt, at behandlerne får opdaget overspisning tidligt for at kunne sætte noget behandling i værk, siger Pil Lindgreen.

Interviews og observationer

I et studie undersøgte hun, hvordan det opleves både at leve med type 2-diabetes og overspisning.

Det gjorde hun gennem interviews med 20 personer suppleret med observationer fra en Facebook-gruppe med fokus på type 2-diabetes med cirka 6.500 medlemmer.

I interviewene spurgte hun for eksempel ind til, hvad der er svært ved at leve med begge dele, og hvordan det ene kan påvirke det andet. På Facebook observerede hun, hvilke erfaringer med både at have type 2-diabetes og overspisning, medlemmerne delte.

- Det gav mig et indblik i, hvordan overspisning kan være en kilde til skam og ubehag, siger Pil Lindgreen.

Klart budskab: Spørg ind

- Men det gav mig også nogle svar på, hvad man kan gøre for at opspore overspisning – man skal som behandler spørge ind, siger hun.

- Deltagerne fortalte, at selv om overspisning er forbundet med megen skyld og skam, er det vigtigt at bryde tavsheden og spørge ind, fordi det på en måde er med til at normalisere problematikken.

- Som det er i dag, oplever mange ikke at blive spurgt.

Støtte og gode råd

I Facebook-gruppen kunne Pil Lindgreen se, at der blev lavet mange opslag om overspisning, og at der også blev kommenteret hyppigt på opslagene.

- Her var der en klar tendens til, at folk støttede hinanden og kom med gode råd, siger hun.

- Og når der indimellem kom fordomme i spil i en kommentar, var der mange [andre medlemmer] inde og forklare, hvad de reelle årsager til overspisning kan være.

Udvikler materialer til bedre dialog

Interviews og observationerne fra Facebook brugte forskerne til at udvikle forskellige dialogværktøjer, der kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at spørge ind til overspisning på en ikke-stigmatiserende måde.

Tre af værktøjerne er blevet udvalgt og afprøvet med positiv respons fra deltagerne.

- Vi håber, at disse værktøjer kan gøre en positiv forskel", siger Pil Lindgreen, som håber, at sundhedspersonale nu og fremover vil blive bedre rustet til at hjælpe mennesker med både type 2-diabetes og overspisning. Det kan muligvis understøttes af dialogværktøjerne, hvis de tages i brug på systematisk vis.