Digitalt værktøj: Medicinordination til patienter med psykisk sygdom og diabetes
Formål
Patienter med psykisk sygdom og diabetes udgør en sårbar patientgruppe, der ofte behandles med en kombination af både psykiatriske og somatiske lægemidler, der indebærer en øget risiko for lægemiddelrelaterede problemstillinger, herunder utilsigtede bivirkninger.
Projektet vil udvikle og afprøve et digitalt beslutningsstøtteværktøj, der skal fremme den rationelle medicinordination i psykiatrien. Værktøjet forventes at understøtte en effektiv og tolerabel lægemiddelordination ved at importere medicinlister og helbredsoplysninger og generere individuelt tilpassede behandlingsanbefalinger. Værktøjet forventes desuden at understøtte et effektivt arbejdsflow og reducere lægens tidsforbrug.
Metode
Studiedesignet indeholder en udviklings- og en afprøvningsfase, der er opdelt i et pilotstudie til træning og testning af den tidlige prototype af beslutningsstøtteværktøjet, samt et efterfølgende klinisk studie, hvor en ’moden’ prototype afprøves under naturalistiske kliniske forhold.
Samarbejdspartnere
Projektet er forankret i et tværfagligt forskningssamarbejde mellem Klinisk Farmakologisk Enhed ved Sjællands Universitetshospital, Psykiatri Vest ved Psykiatrien Region Sjælland og Koncern Digitalisering i Region Sjælland.
Projektet er delprojekt af det EU-støttede projekt 'The Good Prescriber' - et Dansk-Tysk strukturudviklingsprojekt, der udover de danske centre involverer samarbejdspartnere fra:
- Institut for Eksperimentel og Klinisk Farmakologi
- Klinik for Psykiatri og Psykoterapi
- Institut for Medicinsk Informatik og Statistik ved Slesvig Holsten Universitetshospital.
- Oncampus, et datterselskab af Technical University of
Applied Sciences Lübeck
Brugerinvolvering
Den dimension, vi ønsker at bygge ind i det oprindelige projektdesign vedrører en eksplicit inddragelse af patienterne i udvikling og design af det digitale værktøj og efterfølgende, når første prototype er udviklet, en eksplicit inddragelse af patienterne i pilottestningen.
Patienter rekrutteres i afdelinger, hvor det digitale værktøj bliver afprøvet. Vi arbejder med et format, hvor der interviewes ca. 12 patienter i første og ca. 12 personer i anden interviewrunde.
Praktisk kommer inddragelsen til at foregå i et interviewformat, hvor deltagende patienter interviewes på tomandshånd af en medicinsk antropolog med speciale i inddragelse af sårbare personer.
Infoboks
Tidsplan
01.10.2023 - 31.10.2026
Forskningsansvarlig
Gesche Jürgens
Professor, PhD og Ledende overlæge
Psykiatri Vest og Sjællands Universitetshospital
Forskningsenhed for Klinisk Psykofarmakologi
Telefon 93 56 65 01
Støttet af
- Steno Diabetes Center Sjælland
Opdateret tirsdag den 23. apr. 2024