Gå til indhold

For hvem og hvordan virker en amputationsrådgiver intervention

Marie Krestensen Lauridsen er Udviklings- og forskningsterapeut ved Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F. Hun arbejder ved Fysio- og Ergoterapeutisk afdeling.

Formål

Cirka halvdelen af dem, der får amputeret ben i Region Sjælland, har diabetes. At få et ben amputeret medfører en mangfoldighed af fysiske, mentale, sociale, praktiske og økonomiske bekymringer og udfordringer, der kræver kvalificeret og sammenhængende rehabilitering på tværs af sektorer, specialer og professioner. Den nuværende organisering af rehabiliteringsforløbet er imidlertid præget af decentralisering og generalistkompetencer.

Region Sjælland har bevilget penge til at afprøve, om en ”Amputationsrådgiver” kan være med til at skabe bedre sammenhæng i rehabiliteringen. Amputationsrådgiverne skal bistå med supervision, rådgivning og undervisning det første år efter amputationen til patienten og dennes pårørende.

Metode

Ph.d.-projektet planlægger en forskningsbaseret evaluering af amputationsrådgiver interventionen, med brug af metoden realist evaluering. Realist evaluering undersøger hvad virker, for hvem, hvordan, i hvilken udstrækning og under hvilke omstændigheder.

Der er planlagt tre delstudier, som med hver sin metode bidrager til evalueringen:

  1. Patienternes perspektiv (kvalitativt)
  2. De sundhedsprofessionelles perspektiv (mixed methods)
  3. Oplevet sammenhæng & livskvalitet (kohorte studie)

Samarbejdspartnere

Ph.d-projektet samarbejder med Sisse Walløe, Ph.D.-studerende, jordermoder og Lars Morsø, lektor, KI, OUH i studie 3, omkring brug af selvoplevet sammenhængsspørgeskema, PATH.

Den tværfaglige styregruppe i DanAmp, repræsenteret ved Signe Hulsbæk, Ph.D., post doc,

REHPA (studie 3, kohortestudiet)

Professor Joanne Greenhalgh, professor i anvendt socialforskningsmetodologi, School of Sociology and Social Policy, University of Leeds er tilknyttet projektet som som international
ekspert. 

Brugerinvolvering

ViRSA´s brugerpanel har været inddraget i drøftelser om relevans og perspektiverne for projektet undervejs i udviklingen af forskningsprotokollen, for at understøtte patientperspektivet
i realist evaluerings opsættet.

Brugerpanelet består af personer med benamputation. Brugerpanelet har været med til at forme ideen til amputationsrådgiver interventionen.

Undervejs i forskningsprocessen, vil brugerpanelet løbende blive involveret i f.eks. udformning af spørgsmål, informationsmateriale mm.

Infoboks