Forbliver diabetespatienter i forebyggende medicinsk behandling efter stroke
Formål
Blodpropper og blødninger i hjernen, også kendt som stroke, er blandt de mest almindelige årsager til død og handicap i Danmark. I dag ses en stigende forekomst, som primært skyldes øget levealder og manglende kontrol med risikofaktorer som diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol. Sammenhængen mellem stroke og diabetes er særlig bekymrende, da diabetes signifikant øger risikoen for stroke med efterfølgende forhøjet sygdomsrisiko, nye stroketilfælde og øget dødelighed sammenlignet med andre. Korrekt medicinsk behandling efter stroke kan nedsætte denne risiko, men mange diabetespatienter kæmper med helbredsproblemer og socialt udsathed, som kan vanskeliggøre korrekt behandling. I Region Sjælland findes mange sårbare patienter og store udfordringer med personalemangel, hvilket gør behovet for forbedring af den forebyggende strokebehandling kritisk.
Med dette projekt søger vi at identificere karakteristika hos strokepatienter med diabetes, som vanskeliggør brug af forebyggende medicin ved hjælp af nationale sundhedsregistre og patientinterviews.
Resultaterne forventes at bidrage til bedre ressourceprioritering i sundhedsvæsenet og danne grundlag for målrettede indsatser til forbedring af livskvalitet og overlevelse blandt diabetespatienter.
Metode
Registerstudie og patientinterviews.
Samarbejdspartnere
- Afdeling for Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin, Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet
Brugerinvolvering
Patientperspektivet bliver inddraget i projektets kvalitative fase ved brug af fokusgruppeinterviews. Formålet med denne tilgang er at opnå en dybdegående indsigt i patienternes levede erfaringer og behov, hvilket er kritisk for at kunne forbedre den kliniske praksis og udvikle fremtidige patientinddragende forskningsinitiativer.
Infoboks
Tidsplan
01.08.2024 - 01.08.2027
Forskningsansvarlig
Troels Wienecke
Professor, ledende overlæge og specialeansvarlig overlæge
Neurologisk afdeling, Neurovaskulært Center
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Arbejdstelefon 47 32 28 08
Støttet af
- Steno Diabetes Center Sjælland
Opdateret tirsdag den 23. apr. 2024