Offentlig værdiskabelse i missionsorienterede forebyggelsespartnerskaber
Formål
Antallet af danskere, som lever med en eller flere kroniske sygdomme, stiger. Prognoserne for fremtiden peger på, at udviklingen fortsætter. Kroniske sygdomme, som fx type 2-diabetes, er komplekse, fordi de påvirkes af mange faktorer i borgernes hverdag, men heldigvis kan de ofte forebygges.
International litteratur peger på, at det er nødvendigt for offentlige institutioner at udvikle og implementere helhedsorienterede forebyggelsesindsatser i partnerskaber. Eksempelvis samarbejder den offentlige sundhedssektor i stigende grad med lokale civilaktører og på tværs af kommunale forvaltninger, fordi sundhed, og ikke mindst forebyggelse, vedrører alle dele af borgernes hverdag.
Projektet vil undersøge, hvordan forebyggelsespartnerskaber kan bidrage til offentlig værdiskabelse. Projektet ser nærmere på, hvordan to forebyggelsespartnerskaber, som Steno Sjælland indgår i, kan forbedre samarbejde på tværs af kommunale forvaltninger, lokale civilaktører og forskningsinstitutioner. Projektet vil desuden undersøge, hvordan SDCS’ rolle kan fremme værdiskabende og bæredygtige partnerskaber.
Metode
Ph.d.-projektet består af to cases i Vordingborg Kommune og Odsherred Kommune, hvor sundhedsforvaltningen indgår et femårigt partnerskab med andre forvaltninger, SDCS og lokale civilaktører, for at forebygge type 2-diabetes.
Partnerskaberne operationaliseres ved lokale styregrupper og kommunale arbejdsgrupper, hvor partnerskabskonsulenter koordinerer og driver projektleverancer.
Samarbejdspartnere
Ph.d.-projektet tager udgangspunkt i forebyggelsespartnerskaberne i Vordingborg Kommune og Odsherred Kommune, og bliver et tværfagligt samarbejde mellem Steno Diabetes Center Sjælland, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (RUC) og Institut for Folkesundhed (KU).
Brugerinvolvering
Projekt tager udgangspunkt i tidligere arbejde med borgerinvolvering i lokalområdet, som har understreget et større behov for helhedsorienteret sundhedsforebyggelse. I Vordingborg Kommune er der fx blevet udarbejdet en antropologisk undersøgelse, hvor familier blev inviteret til at identificere udfordringer i lokalsamfundet, spurgt
ind til krop og sundhed og bedt om at give feedback til det videre arbejde med partnerskaberne. Styregrupperne involverer målgruppen på forskellig vis – eksempelvis ved inddragelse af unge til folkemødet eller afholdelse af workshops med civilsamfundet.
Projektet fokuserer på partnerskaberne, som lige nu primært består af medarbejdere fra kommunerne og derfor ligger projektets fokus på dem.
Infoboks
Tidsplan
01.01.2025 - 31.12.2027
Forskningsansvarlig
Jacob Dahlerup
Videnskabelig assistent
Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse
E-mail: jacob.dahlerup@regionh.dk
Mobil: 25 85 10 45
Støttet af
- Steno Diabetes Center Sjælland
Opdateret tirsdag den 23. apr. 2024