Gå til indhold

Renal bloodflow during adenosine-stress by magnetic resonance imaging in a large cohort of patient with type 2-diabetes

Projektet bliver ledet af Cand.med. Niclas Sunde, Medicin 2 / Kardiologisk og Endokrinologisk afdeling, Slagelse Sygehus.

Formål

Vi har tidligere gennemført en videnskabelig undersøgelse af hjertets ændringer ved type 2-diabetes med MR-scanning af hjertet blandt 297 patienter fra Næstved/Slagelse/Ringsted Sygehuse. I denne videnskabelige undersøgelse vil vi opgøre nyrernes blodgennemstrømning i disse hjerte MR-skanninger og forsøge at bruge dem til at "kunne forudsige" hvem, der i dag, 5 år efter skanningerne blev gennemført, måtte have fået diabetisk nyresygdom. Vi vil også udvide undersøgelsen ved at invitere de allerede skannede 297 patienter til en ny skanning. Vores undersøgelse vil kortlægge, i hvor høj grad patienter med type 2-diabetes har tidlige forandringer i nyrernes blodgennemstrømning. Håbet er kunne sætte tidligt ind med medicin, der kan beskytte nyren.

Metode 

Vi bestemmer blodgennemstrømning af nyren fra de 297 skanninger, der blev udført for 5 år siden, og korrelerer disse med og kardiovaskulære funktion. Derudover ønsker vi at tilføje en longitudinal komponent til undersøgelsen ved at udføre 5-års opfølgning.

Samarbejdspartnere

Projektet udarbejdes i samarbejde med:

  • Medicinsk afdeling, Slagelse Sygehus
  • Fysiologisk afdeling, Glostrup Hospital
  • Hjertemedicinsk og radiologisk afdeling, Herlev
  • August Krogh Instituttet, Science Københavns Universitet
  • Steno Diabetes Center Sjælland

Brugerinvolvering

Vi har præsenteret projektet og informationsmateriale for et patientpanel ved SDCS. Vi har efterfølgende ændret i informationsmaterialet både i brug af specifikke ord og læsbarhed på denne baggrund. Vi planlægger at lave korte videoer med vores resultater, når de foreligger på deres opfordring.

Infoboks

Tidsplan

01.12.2023 - 30.11.2026

Forskningsansvarlig

Niclas Sunde
Cand. med, læge


Tlf.: 51 33 59 71
E-mail: niclas.sunde@regionh.dk

Støttet af 
  • NSR-forskningsfund
  • August Krogh Instituttet
  • Steno Diabetes Center Sjælland