Sammen om kommunal rehabilitering til personer med ny-diagnosticeret type 2-diabetes
Formål
Borgere, der diagnosticeres med type 2-diabetes skal henvises til rehabiliteringsforløb i hjemkommunen, hvis de samtidig har andre sygdomme eller brug for støtte til livet med diabetes. Borgere såvel som sundhedspersonale oplever, at for få borgere med type 2-diabetes henvises til rehabilitering. Desuden viser litteraturen, at særligt personer i sårbare positioner, oftere går glip af forebyggende og rehabiliterende indsatser. Vi vil derfor undersøge:
1) Hvad har indflydelse på praktiserende lægers kliniske beslutning om, at henvise med type 2-diabetes til kommunal rehabilitering?
2) Hvilke befolkningsgrupper (med type 2-diabetes), har mindre sandsynlighed for at blive henvist til kommunal rehabilitering?
3) Hvad får personer i sårbare positioner til at deltage/ikke deltage i rehabilitering?
4) Hvad er vigtigt for borgerne med type 2-diabetes i dialogen med lægen omkring kommunal rehabilitering?
Metode
Projektet har flere delprojekter og beror på interviews og kvalitativ analyse samt kvantitative data og registerforskning.
Brugerinvolvering
Forskningsgruppen har forud for ansøgningen interviewet 48 borgere med type 2-diabetes. I løbet af projektet vil borgere med diabetes indgå direkte i projektets referencegruppe, og dermed være med til at beslutte projektets retning. Desuden gennemføres interviews med borgere undervejs i projektet.
Infoboks
Tidsplan
01.11.2023 - 31.12.2025
Forskningsansvarlig
Sara Fokdal Lehn
Postdoc forsker
Steno Diabetes Center Sjælland
Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Tlf.: 93 57 67 88
E-mail: safp@regionsjaelland.dk
Støttet af
- Guldborgsund Kommune
- Faxe Kommune
- Køge Kommune
- Sorø Kommune
Opdateret torsdag den 8. feb. 2024