Klinisk diætist Amalie K. Hansen-Nord (tv) og børnediabetessygeplejerske Jill Sørensen (th) skal være med til at implementere gruppekonsultationer for børn og unge med type 1-diabetes på Slagelse Sygehus.

Gruppekonsultationer udvides til hele Region Sjælland

21. februar 2023

Succesen med gruppekonsultationer til børn og unge med type 1-diabetes har været stor på Holbæk Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Roskilde, hvor de har været i gang i nogle år. Nu udrulles konceptet til børneafdelingerne på Slagelse og Nykøbing Falster Sygehus.

Fra konsultation med mor og far til samtaler med ligesindede          

Den klassiske konsultation for børn, unge og deres forældre består typisk af en samtale mellem en sygeplejerske og læge, barnet og forældrene. Men ofte ender konsultationerne med at blive en dialog mellem forældre og personale. Det kan børnediabetessygeplejerske Jill Sørensen fra Børne- og Ungeambulatoriet på Slagelse Sygehus godt nikke genkendende til:

– Vi oplever, at især de unge kan føle, at de er til eksamen, når de kommer til konsultation i ambulatoriet. Vi oplever også, at forældrene af den bedste mening gerne vil bidrage til samtalen, og hvis det måske ikke går så godt derhjemme, så trækker den unge sig hurtigt, og det bliver forældrene, der fortæller og forholder sig til den unges behandling. Med gruppekonsultationerne håber vi at få barnet og den unge mere i centrum og vise dem, at der er mange andre i samme situation.

I den nye konsultationsform mødes børn og unge med type 1-diabetes i grupper tre gange om året. Og forældrene mødes på samme tid i forældregrupper. En gang om året har man en individuel konsultation.

Et bæredygtigt koncept på tværs af Region Sjælland

Gruppekonsultationer har været afprøvet først på Holbæk Sygehus og dernæst på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, og erfaringerne derfra har været så positive, at det nu fortsætter i resten af regionen.

– Der har været høj tilfredshed blandt de børn, unge og deres forældre, som har deltaget i gruppekonsultationer. De oplever, at de får mere ud af konsultationerne og generelt har en højere livskvalitet. Vi har justeret på elementer af gruppekonsultationerne, så det gerne skulle blive bæredygtigt alle steder i regionen, og så er målet, at vi kan spore samme høje tilfredshed i hele regionen i fremtiden, fortæller projektleder i Steno Diabetes Center Sjælland Zarko Zaharov.

Og klinisk diætist Amalie K. Hansen-Nord fra Børne- og Ungeambulatoriet på Slagelse Sygehus håber, at det vil komme til at gøre en forskel for hendes børn og unge samt deres forældre i afdelingen.

– Jeg håber, at man med gruppekonsultationerne kommer til at kunne se en forskel hos de børn, der har svært ved at regulere deres blodsukker. Når de unge fremover kan sidde sammen med ligesindede og trække på andres erfaringer, så håber jeg, de oplever, at de ikke er alene, at der ikke er nogen dumme spørgsmål og måske vigtigst, at de fremover har mange flere at spejle sig i og snakke med om deres diabetes.

Fakta om gruppekonsultationer

  • Gruppekonsultationer består af 4-5 jævnaldrende børn og unge med type 1-diabetes. Hver gruppe mødes cirka hver 3. måned. Der er flere faggrupper med til møderne. Det kan fx være en diabetessygeplejerske, diabeteslæge og diætist.
  • Forældrene mødes på samme tid i forældregrupper med mulighed for at snakke med en diabetessygeplejerske og -læge.
  • Gruppekonsultationer har været brugt i flere år – først på Holbæk Sygehus og senere også på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
  • Gruppekonsultationerne bliver udrullet på Slagelse og Nykøbing F. Sygehus i 3. kvartal 2023.
  • Steno Diabetes Center Sjælland har igangsat og støttet initiativet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og nu Slagelse og Nykøbing F. Sygehus.