Nyt materiale om det at leve med type 1-diabetes som barn eller ung. Fremover får alle på børne- og ungeafdelingerne i  Region Sjælland samme information, som de både kan bruge i opstarten af deres forløb og som opslagsværk senere. 

Infomappe til børn og unge med type 1-diabetes skal skabe overblik

6. oktober 2020

Når man er ny med type 1-diabetes, kan det hurtigt hobe sig op med bunker af pjecer, foldere og papirer om sygdommen, som man ikke kan finde rundt i. Det vil ny informationsmappe gøre op med på børne- og ungeafdelingerne i hele Region Sjælland.

Steno Diabetes Center Sjælland har i samarbejde med alle fire diabetesteams på børne- og ungeafdelingerne i regionen udviklet en mappe med al den information, som man har brug for som ny ’diabetesfamilie’. Der er både informationer, man kan bruge, når man lige har fået konstateret type 1-diabetes, som fx hvad er det for en sygdom, og hvordan måler man sit blodsukker. Og så fungerer mappen også som et opslagsværk til senere brug, hvis man fx har brug for at vide, hvordan man forholder sig, hvis man får anden sygdom eller skal ud og rejse.

‘Give me five’-illustrationen er med i informationsmaterialet til børn og unge og skal hjælpe med at huske på, hvad man skal gøre ved hvert måltid.

– Målet har været at samle al informationen til barnet eller den unge og deres familie ét sted. Førhen fik de mange forskellige pjecer og brochurer (både fra regionen, medicinalbranchen og patientforeninger), hvilket helt forståeligt gjorde det temmelig uoverskueligt at finde frem til den relevante information. Vores håb er, at de nye infomapper kan gøre det nemmere at finde den rette information, når man har brug for den, fortæller Sidse-Marie Toubroe, der er projektleder i Steno Sjælland og som har været med til at udvikle informationsmappen.

En mappe der skal skabe genkendelighed

Den nye informationsmappe er netop blevet taget i brug på alle børne- og ungeafdelingerne. Fremover får familierne udleveret mappen som noget af det første, når barnet/den unge bliver tilknyttet et diabetesteam på sygehuset. Derudover skal mappen og dens mange nye illustrationer også bruges i ambulatoriet, når diabetesteamet skal undervise familierne i diabetes og hvordan man får en god hverdag efterfølgende.

– Vi er så glade for den nye infomappe. Vores håb er, at alle fremover vil bruge mappen, når man har nyopdaget type 1-diabetes – både personale og familierne. Vi håber også, at mappen kan være med til at sikre en mere ensartet information i hele regionen, fortæller Nina Hougaard, der er diabetessygeplejerske på børne- og ungeafdelingen, Sjællands Universitetshospital Roskilde.

Læs mere om projektet og se infomappen online her.

Se infomappen i en online udgave her.