”Det er dejligt at komme hjem og lugte af bål”
MERE END 90 DAGE GAMMEL
mandag den 17. juni 2024
En varm og fugtig aften i slutningen af maj mødtes en god håndfuld mænd på en lejrplads uden for Herfølge for at eksperimentere med sære, fermenterede råvarer, ingen af dem nogensinde havde hørt om før. Mændene er på et utraditionelt aftenskolekursus, og dét er en del af et projekt, som handler om at etablere nye former for fællesskaber blandt midaldrende mænd, øge trivsel såvel som at forebygge diabetes.
Peter er første mand på lejrpladsen lidt uden for Herfølge. Han begynder med det samme at tænde et bål, og i løbet af de næste 10 minutter dukker Tobias, Mikkel og Loui op. Lidt senere kommer Johannes, til sidst er der syv mand samlet i skoven.
Vi er til ’Bålmad for mænd’, som er et tilbud under LOF Kursuscenter Øst. Initiativet er økonomisk støttet af Steno Diabetes Center Sjælland gennem et strategisk partnerskab med Køge Kommune. Partnerskabet har fokus på at øge sundhed og trivsel hos mænd i den erhvervsaktive alder og derigennem forebygge diabetes.
Det er sjette og dermed sidste gang, at mændene mødes, og Mikkel har taget en håndfuld friskfangede hornfisk med, som han gerne vil ryge på en medbragt rygeovn. Det er lidt af et benspænd på det japanske tema, som Johannes, der er kursusleder på projektet, ellers har planlagt med dashi-suppe på nordiske ingredienser og misoglaseret strandkål. Men han omfavner benspændet, og mændene giver sig i kast med vrimlen af friske og fermenterede råvarer.
Fællesskabet er i centrum
Selvom kurset kredser om madlavningen på den åbne ild, så er maden i sig selv faktisk ikke det centrale – hverken for mændene omkring ilden eller for partnerskabet mellem Steno Diabetes Center Sjælland og Køge Kommune.
- Fra Steno Diabetes Center Sjællands side er vi selvfølgelig optaget af at skabe øget sundhed og forebygge diabetes i vores region, og en af de store løftestænger i arbejdet med at øge sundheden og trivslen er fællesskaber. Det er vigtigt for din sundhed at komme ind i nogle fællesskaber – det handler om at forebygge eller bryde ensomheden. Derfor har det her tilbud i virkeligheden mest af alt fokus på at skabe et fællesskab blandt deltagerne, forklarer Toke Kyed Amlund, som er strategisk konsulent i Steno Diabetes Center Sjælland.
Og det er noget, som vækker genkendelse ved bålet ude i skoven:
- Det her handler mest om at være sammen. Det er helt klart fællesskabet, der er i fokus, og selve maddelen fylder mindre, når vi først er samlet her om bålet, siger Loui, der har været med fra den første kolde og mørke kursusdag.
Handler om at få mændene i tale
Det er også ret tydeligt, at der ikke er en eksplicit sundhedsdagsorden i skoven: Maden er ganske vist et langt stykke hen ad vejen sanket og det ser både sundt og fedtfattigt ud. Men andre dage har der også været store bøffer over ilden, og der er samtidig plads til at ryge et par cigaretter og drikke en øl.
- På den lange bane handler alle vores aktiviteter jo om at øge sundheden, men lige præcis det her projekt er først og fremmest en måde at få en ellers svær målgruppe i tale, forklarer Toke Kyed Amlund og uddyber:
- Det er en del af et strategisk samarbejde med Køge Kommune, hvor vi har fokus på mænd i den erhvervsaktive alder. Det har vi, fordi vi ved, at der er en kønsmæssig slagside i forhold til sygdom, herunder type 2-diabetes. Og vi må erkende, at det er svært at målrette gode tilbud til lige præcis den her målgruppe, både i sundhedsvæsnet specifikt og i samfundet generelt.
Det må siges at være lykkedes med Bålmand til mænd. Tilbuddet er endda meget populært med en venteliste til de to hold, der blev oprettet oprindeligt – og der er allerede to nye fyldte hold, som starter lige om lidt.
”Dejligt at lugte af bål”
Ude i skoven er Johannes begyndt at fortælle deltagerne om ingredienserne. De tæller alt fra fermenteret ramsløg over savtang til svovlporresvampen, der har fået sit navn fra den svovlgule og porrefyldte underside. Mens Johannes fortæller og forklarer, kaster Loui sig over desserten, som i dag består af en mascarponecreme, som røres op med havremælk og smages til med blandt andet mjødurt.
- Helt ærligt: Det er skidehyggeligt. Vi lærer noget nyt hver gang: Johannes ved nærmest alt om urter og sankning, og det er sjovt at være sammen på den her måde. Og så er det dejligt at komme hjem og lugte af bål, siger Tobias.
Flere projekter i støbeskeen
Bålmad for mænd er bare et tilbud ud af flere, som partnerskabet ønsker at sætte i gang med særligt fokus på mænd, trivsel, sundhed, og samvær. Man har fx også startet et samarbejde med fanmiljøet omkring fodboldklubberne HB Køge og AGF i Aarhus.
- Kan vi bruge fanmiljøet som en rampe til at invitere de her mænd i et fællesskab og ind i nogle aktiviteter, som ikke udelukkende handler om stadionplatter og øl? Det er der noget, der tyder på, så det er også projekter, vi forventer os en del af, når det handler om at skabe nye former for aktive fællesskaber for mænd, slutter Toke Kyed Amlund.