Nyt familiespil kombinerer leg og læring og skal hjælpe deltagerne til at styrke deres viden om diabetes på en sjov og engagerende måde.  

NYT BRÆTSPIL: LEV OG VIND MED DIABETES

16. december 2021

Steno Diabetes Center Sjælland står bag et nyudviklet brætspil, som er målrettet børn og unge med type 1-diabetes og deres familier og øvrige netværk. Spillet skal oplyse om livet med diabetes og give omgivelserne en fornemmelse for, hvad det vil sige at være barn, som lever med sygdommen.

Tobias på ti har en fest.

Han spiller brætspil med sine forældre og sin seks år ældre søster. Og det går godt! Det er der måske ikke så meget at sige til, for spillet, de spiller, er udviklet af Steno Diabetes Center Sjælland og hedder ‘Lev og vind med diabetes’. Så selvom det er første gang, familien sidder med terning og spilleplade, er Tobias lidt af en ekspert. Han har nemlig selv type 1-diabetes.

– Det var faktisk sindssygt sjovt. Og jeg vandt!, evaluerer Tobias efter spillet.

Spillet er udviklet til at gøre spillerne klogere på diabetes og håndteringen af den. Man skal styre to spillebrikker, én der justerer ens blodsukker og en anden, som gradvist arbejder sig frem mod, at spilleren enten kan deltage i et sportsstævne eller en fødselsdagsfest. Begge er begivenheder, som har indflydelse på ens blodsukker – og dermed potentielt være en udfordring for personer, som lever med diabetes.

Spillet er udviklet til børn i alderen otte til 12 år, men ældre kan sagtes være med. Faktisk er tanken, at man spiller det med fx kammerater, lærere og pædagoger i skole, SFO og i klubtilbud. Eller med søskende og bedsteforældre derhjemme.

Balance mellem sjov og faglighed

Tobias og familien er blandt de allerførste, som får lov til at prøve spillet. Tobias er til familiedag på Nykøbing Falster Sygehus, hvor han har sine forældre og søster med. På dagen er Zarko Zaharov fra Steno Diabetes Center Sjælland dukket op med en stak spil under armen til en første gennemspilning efter en længere udviklingsproces med masser af pilotgennemspilninger.

– Vi har søgt efter en balance mellem det fagligt korrekte i spillet og det sådan mere spilteknisk spændende og underholdende. Vi har haft diabetessygeplejerskerne fra de fire børneafdelinger i Region Sjælland med i udviklingen, og fornemmelsen er, at vi er landet et godt sted, siger Zarkos kollega, projektleder Sidse-Marie Toubroe fra Steno Diabetes Center Sjælland.

Man må gerne lære noget nyt

Hendes udsagn bakkes op af erfaringerne fra de første gennemspilninger i Nykøbing Falster:

– Det har været en stor succes. Særligt blandt de børn, som er op til 12 år, men jeg vil også sige, at teenagerne har taget fint imod spillet og blev grebet af stemningen undervejs, siger Zarko Zaharov, og det bekræftes af Tobias’ storesøster Nanna på 16, som ikke selv har diabetes:

– Jeg vidste faktisk ikke, hvor normalniveauet for ens blodsukker ligger, siger hun og demonstrerer dermed en vigtig del af Lev og vind med diabetes – man må meget gerne lære noget nyt undervejs.

– Mange forældre holder af de bedste intentioner søskende til et barn med diabetes ude af håndteringen sygdommen. Det er ikke noget, som skal belaste eventuelle søskendes liv, og derfor ved de ind imellem meget lidt om sygdommen. Det er fornuftigt, at hele familien spiller med og lærer noget, for en eller anden dag er det måske dem, som er alene hjemme med deres søster eller bror med diabetes og skal håndtere et unormalt blodsukker, siger Sidse-Marie Toubroe.

Forholdsvis realistisk billede af livet med diabetes

Det er naturligvis begrænset, hvor præcis en gengivelse af virkeligheden, et brætspil kan levere, men på flere planer giver diabetesspillet et realistisk billede af livet med diabetes. For hvert slag med terningen påvirkes spillernes blodsukker i spillet, og det er deltagerne tvunget til at forholde sig til.

Man kan enten forhøje sit blodsukker ved at spille et frugt- eller druesukkerkort eller sænke det ved at spille enten et motions- eller insulinkort. Men samtidig har man brug for et overskud af de samme kort for henholdsvis at kunne deltage i enten fødselsdag eller sportsstævne. Den spiller, som først deltager i begge begivenheder og samtidig har et blodsukker i normalområdet, har vundet.

– Det her element af tilfældighed, som terningkastet giver, er faktisk ret realistisk i forhold til at leve med diabetes. Der er mange faktorer i løbet af en dag, som man skal forholde sig til, og det mere eller mindre konstante fokus på, hvor ens blodsukker befinder sig, er genkendeligt for de fleste med diabetes,” siger Sidse-Marie Toubroe.

Gratis udlån gennem sygehusene

Spillet er som nævnt tænkt til at kunne anvendes i skole, SFO, klubtilbud og hjemme. Men det kan også finde anvendelse hvis et barn med diabetes starter på en ny fritidsinteresse, og kammerater og ledere dér skal forholde sig til, hvad sygdommen betyder. I virkeligheden er det oplagt at bruge ved alle typer af større forandringer, fx klasseskift eller opstart i ny sportsklub.

Det er muligt at købe ‘Lev og vind med diabetes’ på nettet, men måske mere oplagt at låne det gennem Steno Diabetes Center Sjælland.

– Man kan helt gratis låne et spil eller et klassesæt af spil i en kortere eller længere periode. Man kan lave aftale om lån gennem diabetessygeplejerskerne på børneambulatorierne i regionen. Man skal bare spørge sygeplejerskerne, så kan man få et med hjem i lige så lang tid, som man synes, det er sjovt og giver mening at spille,” slutter Sidse-Marie Toubroe.