Pølsehorn og fællesspisning skal gøre diabetesbesøg for børn sjove og lærerige
21. november 2019
I Børneambulatoriet på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, har man besluttet at gøre noget radikalt anderledes. Fra det nye år starter såkaldte gruppekonsultationer op for børn mellem 8-12 år, der har type 1-diabetes. Fremover mødes de flere børn sammen i stedet for individuelle besøg i ambulatoriet.
Diabetesteamet i børneambulatoriet tror på, at børnene får meget mere med sig hjem, når det er sjovt at komme her.
– Der er bare mulighed for at have en mere ærlig og nede-på-jorden-dialog, når man samtidig står og ruller pølsehornsdej ud. Det bliver nogle meget bedre snakke, forklarer diabetessygeplejerske Nina Hougaard.
Børneambulatoriet har blandt andet fået lavet et nyt køkken, hvor børnene skal lave mad i de nye grupper.
Børnene skal i de nye grupper lave mad sammen og lære at tælle kulhydrater i det nye køkken, indrettet til formålet. Især det med at tælle kulhydrater er vigtigt for at lære børnene selv at kunne holde et stabilt blodsukker. Derimellem bliver der også mulighed for, at børnene kan spille spil, snakke sammen og lære hinanden at kende.
Plads til forældrenes bekymringer
Gruppekonsultationerne er ikke kun tænkt som børnenes fristed. Forældre og børn bliver hver gang fordelt i to grupper. Her har forældrene mulighed for at snakke med en diabetessygeplejerske, diabeteslæge og andre forældre om de bekymringer og udfordringer, som kan være svære at dele i samme rum som sine børn.
– Mange forældre har ikke lyst til at vise deres børn, at de kan blive bange og usikre på, hvordan de skal håndtere barnets sygdom. Derfor har vi gjort sådan, at forældre har mulighed for at tale med en læge eller sygeplejerske om nogle af de bekymringer, de kan have i det daglige, fortæller diabetessygeplejerske Berit Reimers.
Nogle af kræfterne bag det nye initiativ på Sjællands Universitetshospital, Roskilde: Diabetessygeplejerske Nina Hougaard, diabetessygeplejerske Berit Reimers og klinisk diætist Birgitte Schnack Nielsen.
De nye gruppekonsultationer kommer til at vare to timer hver tredje måned. På de to timer skal børnene også have målt deres langtids-blodsukkertal, og hvad der ellers hører til et almindeligt diabetesbesøg. Den sidste halve time mødes børn og forældre, spiser sammen og børnene kan fortælle, hvad de har lavet og lært.
Mere leg og selvstændighed – mindre fokus på tal
Børneambulatoriet har i samarbejde med Steno Diabetes Center Sjælland skabt nogle nye rammer der indeholder et nyt køkken og grupperum.
– Vi havde en oplevelse af, at børnene og de unge som regel kedede sig til mødet og ikke fik særlig meget ud af dem. Feedbacken var ofte, at de syntes, vi kun sad og snakkede tal. Vi ønskede derfor et bedre og mere trygt miljø, der inspirerede til leg, og hvor der var rum til de dybere snakke, og det mener vi absolut, vi har fået nu, fortæller diætist Birgitte Schnack Nielsen.
Sådan ser en del af det nye grupperum ud på Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Diabetesteamet i Børneambulatoriet håber også, at de nye gruppekonsultationer kan hjælpe med at give børnene mere selvtillid og selvstændighed.
– Vi håber, at vi med vores nye grupper kan hjælpe børnene til, at de fremover føler sig mindre alene med deres sygdom, at de får nye værktøjer til at håndtere det i hverdagen, og at deres blodsukker kan forblive mere stabilt, fortæller Berit Reimers.
Kontakt
Hvis du vil vide mere om gruppekonsultationerne og de nye lokaler, kan du kontakte programchef for børn og unge hos SDCS, Louise Lundby Christensen lochris@regionsjaelland.dk