Sygeforsikringen “danmark” har valgt at støtte SDCS’ forskningsprojekt om oral sundhed og forebyggelse af type 2-diabetes hos gravide (Foto: Colourbox)

SDCS modtager 5,4 mio. kr. til projekt om oral sundhed hos gravide og forebyggelse af type 2-diabetes

21. december 2021

I 2021 søsatte Steno Diabetes Center Sjælland sammen med Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital samt Nykøbing Falster Sygehus og Holbæk Sygehus initiativet ’Oral sundhed og gravide – risikofaktorer for udvikling af type 2-diabetes’. Et tilknyttet forskningsprojekt undersøger den gavnlige effekt af paradentosebehandling under graviditet. Nu har Sygeforsikringen ”danmark” valgt at støtte projektet med en bevilling på 5,4 mio. kr., med start fra 2022.

Hormonelle forandringer under en graviditet påvirker kroppen på mange måder og kan i nogle tilfælde øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes og hjertekarsygdom. God mundhygiejne under graviditeten spiller en vigtig rolle ift. af mindske nogle af disse risici.

Tandkødsbetændelse (parodontitis) er en ret almindelig inflammatorisk sygdom, som ofte først opdages, når den er ret fremskreden. Forskning viser, at sygdommen kan have konsekvenser for patientens generelle helbred, heriblandt at den kan have betydning for risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjertekarsygdom.

Gravide kvinder er særligt udsatte for at udvikle parondontitis, pga. de hormonelle forandringer, som sker under graviditeten. Og derfor er især de gravide kvinder, som ikke går regelmæssigt til tandlæge, i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det estimeres, at det kun er ca. 2/3 af alle gravide, der går regelmæssigt til tandlæge.

Initiativet sigter mod at nedbringe risikoen for udvikling af type 2-diabetes blandt de gravide kvinder, og på den lange bane måske også hos deres børn. Deltagerne får et tilbud om gratis undersøgelse, forebyggelse og behandling hos en tandlæge.

En vigtig saltvandsindsprøjtning

Med bevillingen fra Sygeforsikringen ”danmark” er det økonomiske fundament nu på plads til at gennemføre de næste planlagte faser i projektet:

– Vi er meget taknemmelige for, at Sygeforsikringen ”danmark” ønsker at støtte projektet med denne bevilling. Det er et betydeligt økonomisk rygstød, som vil gøre en stor forskel i det videre arbejde med at afdække sammenhænge mellem oral sundhed hos gravide og risikoen for udvikling af type 2-diabetes, siger Lise Tarnow, centerdirektør for Steno Diabetes Center Sjælland.

Og Berit L Heitmann, Tandlæge, Professor og Forskningschef på Parker Instituttet Frederiksberg Hospital tilføjer:

– I flere andre lande tilbyder man allerede gratis tandpleje baseret på, at gravide udgør en særlig sårbar risikogruppe i forhold til oral sundhed og i forhold til risikoen for negative graviditets- og fødselskomplikationer. I Danmark har man endnu ikke samme forebyggende praksis. Jeg håber, at undersøgelsens resultater kan bidrage til, at myndighederne i Danmark også vil overveje gratis tandpleje til gravide.

FAKTA

  • Projektet afvikles i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Sjælland, Københavns Universitet, Holbæk Sygehus, Nykøbing Falster Sygehus og Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital.
  • Projektet søger at bidrage til forebyggelse af type 2-diabetes ved at forbedre deltagernes orale sundhed gennem undersøgelse og behandling under deres graviditet.
  • Projektet tilbyder gratis undersøgelse, forebyggelse og parodontalbehandling til gravide, som ikke går regelmæssigt til tandlæge.
  • Projektperioden: Januar 2021 – December 2026.